Министарство здравља обезбедило 2,3 милиона евра за домове здравља широм Србије

Grant1

Министар здравља др Златибор Лончар уручио је данас уговоре о финансирању и реализацији пројеката  усмерених на унапређење квалитета здравствених услуга у примарној здравственој заштити за 83 дома здравља, укупне вредности 270.000.000 динара односно 2,3 милиона евра.

Уручујући директорима домова здравља уговоре о бесповратним финансијским средствима, министар др Златибор Лончар истакао је да је чврсто опредељење министарства здравља да се квалитет здравствене услуге у примарној здравственој заштити додатно унапреди.

Grant2

Обилазио сам читаве ове године домове здравља широм наше земље, у местима где никада ни један министар здравља није био, јер нам је намера била да и кроз директан разговор са запосленима и пацијентима ових установа урадимо анализу функционисања ових здравствених установа, њихових кадрова, коришћења постојећих просторних капацитета и потенцијала медицинске и друге опреме, пре него што пређу под надлежност министарства, од 1.јануара. И сада знамо конкретно и прецизно шта сваком дому здравља у Србији недостаје, шта треба да се уради, шта да се реновира, или набави од опреме. И све ћемо то да решимо, јер имамо средства и имамо знања. А ови грантови су само први корак у том правцу, у циљу подизања квалитета услуга домова здравља. Али будите сигурни, да ћемо, са друге стране, увек инсистирати на одговорном управљању домовима здравља, на домаћинском и професионалном пословању, на труду и посвећености, и нећемо толерисати нерад, неактивност и неангажованост. Стога још једном честитам свима који су данас добили значајна финансијска средства, и позивам их да одмах крену у реализацију пројекта за које су добили грантове. А ја ћу наставити да обилазим домове здравља и друге здравствене установе наше земље и у наредном периоду, и наставићемо да улажемо у ове здравствене установе, наставићемо да у њима запошљавамо младе лекаре, да им омогућавамо специјализације, јер желимо да у сваком делу Србије, у сваком дому здравља грађанима буде доступна квалитетна и ефикасна здравствена услуга“ рекао је министар здравља.

Grant3

Међу установама које су добиле грантове налази се и наш дом здравља који је конкурисао са пројектом "Грант за унапређење квалитета здравствене заштите жена у општини Пећинци". Основни проблем који ће бити решен овим пројектом је повећан одзив жена на превентивне прегледе и програме скрининга, рака грлића материце и рака дојке, повећање приступа ромској популацији, унапређење репродуктивног здравља жена и адолесцената. Пројекат ће организовати Служба за здравствену заштиту жена и Служба за здравствену заштиту деце и омладине. Очекујемо да се овим пројектом повећа обухват циљног становништва за превентивне прегледе и програме скрининга рака грлића материце и рака дојке, унапреди репродуктивно здравље, смањи број малолетничких трудноћа и укаже на значај планирања породице. Овим пројектом ће се омогућити и прегледи особама без здравственог осигурања.

 

За потребе реализације пројекта биће набављен колпоскоп који ће се користити за дијагностику у превентивним прегледима и биће припремљен едукативно - промотивни материјал. Такође, ради што већег одзива жена, јавност ће бити информисана путем медија о активностима на пројекту.