Светски дан контрацепције

Kontracepcija

 

Светски дан контрацепције се обележава сваке године 26. септембра. Кампања је покренута 2007. године на глобалном нивоу, са циљем да истакне важност употребе различитих метода контрацепције и одговорног сексуалног понашања тако да се омогући свим сексуално активним особама, посебно младима, информисан избор о свом сексуалном и репродуктивном здрављу.

Планирање породице омогућава појединцима и паровима да планирају и остваре жељени број деце и да планирају време њиховог рађања и размак између порођаја. Здравствено прихватљив модел планирања породица подразумева да жена реализује трудноће између 18. и 35. године живота, са размаком између трудноћа не краћим од две године и да не роди више од четворо деце.

Дом здравља "Др Драган Фундук" Пећинци је ове године поводом овог датума оргнизовао два предавања на тему "Контрацепција" - једно је било усмерено адолесцентима и присуствовало је 27 ученика, а друго је било усмерено циљној групи одрасло становништво и борјило је 20 учесника.

Осим тога одрађено је и 18 индивидуалних разговора, као и један групни здравствено - васпитни рад - и индивидуални разговори и групни здравствено - васпитни рад су реализовани циљној групи одрасло становништво.