Унапређење менталног здравља породице – Подршка од самог почетка

baner obavestenja

Институт за јавно здравље Војводине под покровитељством Покрајинског секретаријата за здравство АП Војводине наставља спровођење програмског задатка “Унапређење менталног здравља породице – Подршка од самог почетка” посебног програма јавног здравља за територију АП Војводине 3а 2021. годину.

Програмски задатак има за циљ да оснажи породицу од момента формирања партнерског односа и одлуке о заједничком животу, преко момената планирања родитељства и животних догађаја који могу да прате тај период као што су трудноћа, изазови у трудноћи (спонтани побачај и стерилитет), до првих месеци родитељства.

Ово су животни периоди и догађаји који захтевају значајне адаптације и реорганизације, како на психолошком плану, тако и у свакодневном функционисању у свим сегментима (партнерски однос, односи са породицом порекла, односи са пријатељима и у пословном окружењу), те представљају и изазове за ментално здравље. Традиционалан став да трудноћа, порођај и добијање детета за породицу представља само стање среће и емоционалног благостања подразумева се и генерализује. Већина трудница и породиља, њихових партера и особа које имају потешкоће у психичком функционисању осећају нелагоду, стид и кривицу да говоре о својим тегобама и обрате се за емоционалну и стручну подршку када би то било корисно.

Овај програм, с једне стране нуди савете паровима за неговање складних парнерских односа и бригу о менталном здрављу породице, а са друге стране покреће разговор о темама о којима се често ћути.

У оквиру програмског задатка поред психолошких текстова и брошура, организоване су и онлајн трибине:

  • Прве године заједничког живота – период усаглашавања ( уторак 23.11. у 17 часова)
  • Како да се психолошки припремимо док чекамо бебу? (уторак 30.11. у 17 часова)
  • Подршка породици са искуством спонтаног побачаја (уторак 7.12. у 17 часова)
  • Подршка породици која се суочава са неплодношћу (уторак 14.12. у 17 часова)
  • Први кораци у родитељству (среда 22.12. у 17 часова)

Трибине се могу пратити на друштвеној мрежи фејсбук Подршка од самог почетка – Ментално здравље породице. На посебном сајту (https://festivalmentalnogzdravlja.rs/mentalno-zdravlje-porodice/) програмског задатка налазе се психолошки текстови и брошуре.

У оквиру порограмског задатка Институт за јавно здравље Војводине спроводи и АНОНИМНО „онлајн“ анкетно истраживање „ПРОЦЕНА ИНДИКАТОРА МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА ТРУДНИЦА“. Истраживање је намењено трудницама и спороводи се са циљем процене на који начин су субјективно благостање, степен дистреса и депресије повезани са социодемографским чиниоцима, карактеристикама животног стила, појединим индикаторима здравственог стања и опаженом социјалном подршком код трудница.

Анкети се приступа преко адресе:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdpb97jvfg64AcPr3mzzkma___x0kH68VBvdUsXlveD63N-5w/viewform

Анкетно истраживање je oдобрио Етички одбор, а спроводи га тим лекара, специјалиста социјалне медицине и психолог из Института за јавно здравље Војводине. У упитнику се не прикупља ниједан податак о личности.